Archive for ‘Croatia’

Most interesting place to visit during summer holidays is Croatia without a doubt. For sure you will fall in love with the sea and coast and views that Croatia serves.
Croatia has 1246 islands, isles and inlets and believe me, is really hard to chose. Each and any of them has its own attractive beauty.
Games of Thrones Kings Landing is in fact Croatian town Dubrovnik. And Dubrovnik is very special place with his own story which I believe you will find among the postcards.
Even old Egyptians loved this area. The Sphinx in Split was brought over from Egypt for Diocletian and is over 4000 years old.
I bet you didn’t know that the “pen” is Croatian invention. Croatian Slavoljub Penkala invented a mechanical pencil, called the Penkala in 1906. We in Macedonia are calling it “penkalo” .

************************************************************************************************************

Несомнено, Хрватска е едно од најинтересните места за посета за време на летните одмори. Повеќе од сигурно е дека ќе се заљубите во морето и крајбрежјето и погледите што ги нуди Хрватска.
Хрватска има 1246 острови, полуострови и морски лакови и верувајте ми, изборот е многу тежок. Секој од нив има своја привлечна убавина.
„King’s Landing“ од серијалот Игри на тронови е всушност, хрватскиот град Дубровник. И, Дубровник е многу посебно место, секако со своја посебна приказна, која ќе ја најдете меѓу разгледниците.
Дури и старите Египќани ја сакале оваа област. Сфингата во Сплит е донесена од Египет за време на Диоклецијан и е стара над 4000 години.
Се обложувам дека не знаевте дека „пенкалото“ е хрватски изум. Хрватот Славољуб Пенкала го измислил механичкит молив, наречен Пенкала во 1906 година. Додека ние во Македонија го нарекуваме „пенкало“.