Archive for ‘Malta’

Malta is an island in the Mediterranean sea, or actually is a combination of 3 main islands (Malta, Gozo and Comino)
Valletta is the capital
Surrounded By Crystal Clear Waters
Easy To Explore Within Minutes
World’s Best Climate
World-Class Architecture

On Malta, people drive on the left. Which is a big adaptation for all tourists. Until 1964 Malta was under the reign of the Brits. Which is why they drive on the left. Now they are part of the British Commonwealth. This means they all speak English very well.
Malta is a popular location for big-budget film productions. A lot of movies have been shot on the archipelago, like: Popeye, Troy, Astérix & Obelix, The Count of Monte Cristo, The Da Vinci Code, World War Z, Captain Philips.

***********************************************************************

Малта е остров во Средоземното море, но всушност е комбинација на 3 главни острови (Малта, Гозо и Комино)
-Валета е главен град.
-Опкружена е со кристално чисти води.
-Лесно да се истражуваат за неколку минути.
-Најдобра клима во светот.
– Има архитектура од светска класа.

На Малта, луѓето возат од лево. Што е голема адаптација за сите туристи. До 1964 година Малта беше под владеењето на Британците. Затоа се вози левата страна. И сега се дел од британскиот Комонвелт. Ова значи дека сите многу добро зборуваат англиски.
Малта е популарна локација за високо-буџетски филмски продукции. Снимени се многу филмови на архипелагот, како: Попај, Троја, Астерикс и Обеликс, Грофот на Монте Кристо, Кодот на Да Винчи, Здружената светска војна, Капетанот Филипс.