American Cherry Pie


Rick, USA

The famous American pie, this time with cherries, on a postcard, with a recipe, with a message from Door county, with everything. This is when a person dedicates himself, starting from scratch and do something big and then selflessly is shared with the world. We may never buy from them, but they willingly share their recipe with the world.
You have the recipe, and if you are going to try the recipe, please share your cooking experience and tell us how the pie turned out. I have tried it with fresh cherries and home made dough but our flour is very soft, so the dough it should be more drier , otherwise the dough wont rise while baking. The second time i tried with frozen cherries and shop-bought frozen dough and it was perfect. On the internet, you can find various ideas of how to make the top layer of dough, with holes or rows of leaf-like dough, you could find even open, non covered with dough. its your choice 🤗.

Rick is very proud of their pie recipe and he loves it the most when is prepared by his grandma’s recipe. It reminds him of his childhood, of its rich, pure, taste and smell, which no store bought pie can replace it. Besides cherry pies, he also loves reading historical novels, traveling, fishing and arranging his garden and his grandmother`s.


Познатата американска пита , овој пат со цреши, на разгледница, со рецепт, со посвета од фирмата Door county, со се. Ова е она кога ќе се посвети човек од ништо и да направи нешто и тоа несебично да се споделува по светот. Можеби никогаш нема да купиме од кај нив, но ете и рецептот доброволно го споделуваат со светот па имаме можност да го пробаме.
Рецептот го имате, па споделете искуство како ви излезе питата. Јас го имам пробано еднаш со свежи цреши и сама замесив тесто, но кај нас брашното е многу меко, па треба да се направи посуво, инаку тестото нема да се накрени додека се пече. Вториот пат пробав со замрзнати цреши и купечко замрзнато лиснато тесто. Перфектно дојде.
На интернет има различни идеи за тоа како може да се изработи горниот слој од тестото, со какви дупчиња или редени листови, негде има дури и цела отворена, не покриена со тесто. Ваш избор.

Инаку Рик е многу горд на овој нивни рецепт за пита и најмногу ја обожава кога е подготвена според бабиниот рецепт. Го потсеќа на детство, на богат префинет вкус и мирис, кој ниту една купечка пита не може да го замени. Покрај питите од цреши обожава и да чита историски романи, да патува, да риболови и да ја средува градината неговата и на баба му.

Пораката од фирмата Door County – Door County веќе долго време е еден од најголемите национални производители на пита од цреши. Локално, питите од цреши се продаваат на локалните пазари и продавници, како свежи (во сезона) или замрзнати (вон сезона), или како сок, но и во пекарите, во многу различни вкусови.
Питата од цреши од оваа фирма, се продава во многу фирми како десерт или за домашно конзумирање.

Еве го рецептот преведен на македонски:
400 – 500 гр исцедени замрзнати цреши – се чува исцедениот сок
22 ml вода ( да се измеша со исцедениот сок)
На тивок оган се додава сокот со 3 големи лажици нишесте.
Се меша додека смесата не стане бистра и густа. Се трга од оган.
Се додава 200 грама шеќер, на врв на лажиче – сол, 1 голема лажица путер и на врв на лажиче арома (или екстракт) од бадем. Се меша.
На крај се додаваат исцедените цреши и се остава смесата да се излади. Откако ќе се излади смесата се истура на непечено тесто за пита или лиснато замрзнато тесто (веќе одмрзнато за питата).
Питата се затвора со втор слој такво тесто и се лепат краевите.
се наросува со шеќер и се печи 50 минути на 200 степени или додека не зарумени.

Categories: Recipes, USA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: